Saturday, 29 December 2012

apa ain fikir sekarang?

dari semalam terfikir pulak pasal jodoh, kehidupan dan kematian...

tergerak dalam ini akan sesuatu yang paling takut difikirkan oleh setiap insan..iaitu jodoh hidup mati..  ain dengar mak bercerita pasal jodoh yang tak direstui...oohhh sungguh menakutkan...mak cakap jodoh yang tak  direstui mungkin berpuncakan masalah pekerjaan xjaga solat perangai keturunan pemakaian maruah macam macam lagi la... hal hal nie buat ain terfikir memanjang dan menjadi persoalanan dalam hidup ain... sejauh manakah kehidupan ini??ain masih mencuba mencari lagi pelbagai persoalanan untuk difikirkan.... apa pun kita harapkan setiap lorong kehidupan ini kita penuhkan dengan berdoa...

mohonlah apapun untuk setiap niat yang baik pasti didengari oleh ALLAH SWT

berdoa memohon kebaikan didunia dan diakhirat..

ingat ye : Allah akan sentiasa menemani kita
ya Allah limpahkanlah kebaikan keatas setiap apa yang dilakukan, apa yang diterima, kehidupan nie.tenangkanlah diri nie dalam menempuhi kehidupan yang penuh dugaan ini...

Friday, 28 December 2012

cinta jarak jauh

cinta jarak jauh
indahkan dunia ini...allah ciptakan manusia berpasangan untuk berkasih sayang > mencintai antara satu sama lain.. hari dapat idea nak bercerita pasal cinta jarak jauh...kl ke jb...jauh ke???

cinta nya bermula disini.. i love mohd rashid
apa pun nak ceritakan semuanya tak kan mungkin...mungkin hanya kali sekadar menceritakan keadaan diri ini dan diri nya..bagaimana sayang nya cinta nya terhadap si dia..betul kan cinta itu tak kenal rupa..tiba2 je boleh jatuh hati... cinta ain nie berpandukan cinta muka buku...



sebab facebook la... si dia add ain as friend.. masa tu si dia masih lagi couple dengan ex nya...masa tu ain tengok ain dengan dia takde mutual friend or apa2 je la memang takde...masa tu ain tanya la kat si dia...chat chat la cerita ye sebgai permulaan ayat... "thank add me but why me???" dan dia balas "just to be u friend"...mungkin nak dikatakan jodoh..kita selalu msj call hampir sebulan..then bila dah lama tu..si dia ajak jumpa..wow terlalu excited ye rasa..bertarikh kan 14hb11 2012..ain jumpa dia...masa tu ain kat rumah akak...dek kerana dia ikhlas betul2 nak jumpa...so hari tu ain jumpa la...masa jalan tu...ain asyik fikir je..kenapa la dia rendah dari kita???then si dia bagi tahu kawan2 dia pun panggil dia KECIK...heheheh...xpe la xkisah pun...tapi dia jujur lagi la setakat nie...sejak malam tu je ain dan si dia asyik mesej je...kenal2 dan mengenali
cinta ini ain perkenalan sebagai cinta jarak jauh.

..cinta ini akan berjuahan selama 3tahun sebab ain belajar..tapi ain tak tahu macam mana jadi..percintaan dengan dia....mungkin asyik mesej dan call so jadi la macam nie..yang paling ain nak tergelak...si dia suruh ain panggil dia abg...hehehehe...dalam hati ain macam tergelak sorang2 taw...ntak pernah2 lak panggil macam tu..dekat abang sendiri pun xmacam tu..heheheh..



 tapi apa pun... ain memegang status relationship with si dia..hehehe..untuk setakat ini..ain beruntung lagi kerana kepercayaan dan saling memahami ada dalam diri  si dia dan ain...

kesakitanku...ku mengerti nya

malam nie ain nak cerita kan pasal kesakitan ain..bermula tahun 2002..ain selsema mungkin  dikata kan resdung biase lepas jumpa doktor thun 2002 tu..ain dapat taw ini penyakit sinus sitis....yang mana rongka dalaman hidung dan dalam permukaan muka ain dijangkiti bakteria atau lain2...setelah 2thun ambil rawatan doktor sah kan ad ketumbuhan macam polip kat rongka hidung...then thun itu juga ain buat pembedahan...penyakit ini buat ain rase tak selesa, demam, sesak nafas, tonsil bengkak, berhingus je, pening kepala dan macam2 lagi...selepas setahun buat pembedahan tu..ain dah stop appointment dengan doktor pakar...sebab ye ain rase macam nk cuba rawatan tradisional...macam macam ain cuba ..itu la ini lah...ubatan yang ain tak pernah berhenti pakai ialah doa mohon dipersihatkan tubuh badan ini.

..tahun berlalu tahun...dalam pada itu  ain ad juga kne selsema...sekali kena selsema tu...sinus sitis nie menjadi lagi... so bila fikir balik..ain tak boleh demam n selsema n minum ais...sebab ini sinus sitis datang lagi...untuk hilang kan sinus nie..ain amek ubat amoxcylcillin...dah bertahun2 makan ubat tu..tak di hospital  di klinik swasta..xpun senag dapat g farmasi...kadang2 terfikir berapa lama lagi ain terus macam nie...


jalan cerita yang ain nak ccerita kan ain sekarang nie..ain rase badan ain makin lemah.... ain banyak demam pening2 kadang sakit kepala sampai berhari2 ..tapi apa kan daya ain mampu bertahan...semua orang sekeliling ain pandang ain macam ainain sihat...kadang ain pun pelik....akhir akhir ini baru ain ad fikir ..dah lama ain xupdate appointment..so ain xtaw keadaan dalam muka ain nie....ape yang jadi ye...ke ad ketumbuhaan lagi..setahu ain bila dh ktumbuhan lama sangat boleh jadi barah xpun kanser...hati ain selalu fikir jauh macam tu sebab nampak tanda2 macam sakit ain makin teruk...tiap2 hari dibuai sakit kepala tapi jadi kebiasaan sakit kepala tu...alhamdulillah..setiap kesakitan itu..banyak ajar ain nikmat ye kesenangan dan ketenangan allah bagi...mungkin ketika sakit ini mempergagahkan diri kita lagi untuk Allah....

sekarang nie ain mampu bertahan....nak g check kat hospital selalu je takde kesempatan...mungkin mase ye lagi...ape pun mohon doa kan ain...diharap ain panjang umur.,.ain nak jaga mak abah ain dulu... nak balas jasa diorang dulu....
sape2 yang baca blog nie..ain nak bagitaw satu benda je..jangan pandang seseorang tu denagn kesenangan kadang2 setiap ksakitan tu hanya mampu dipendamkan dan xmampu diluahkan...apabila diluahkan belum tentu si pendengar tu mengerti.......

Wednesday, 26 December 2012

cuti sem yang membosankan

kekadang kesedihan tu mampu menguatkan jiwa
semakin lama duk kat rumah nie..macam macam ain dengar..mak taknak dah support ain study...mak cakap duit elaun ain dapat tu  dah cukup untuk hidup ain...sedih ye..

.bukan sedih tak cukup duit..ain terfikir ain selalu susah kan mak ke???then abang2 ain lak do and say the same thing...how can i to be brave like this???sedih sangat...tak ape la ain...ini kehidupan...mungkin sebelum ini ain terlalu dimanja kan... itokey...hehhehhee...sepanjang duduk duk kat rumah sebulan nie..ain tak rase pape pun...macam takde makna ye ain balik kampung kali ini.... ye la adik beradik semua dah besar...ain je la tengah nak suke2 dalam  waktu gini...tak ape la ain sabar je la... saat dengar orang lain happy asyik cakap cuti sem nie macam tak cukup...bagi ain cuti ini cukup dengan kebosanan...mak tension dengan sakit nya,,ain dijadikan tempat lepas marah...dengar je la...then keluar telinga kiri...bukan stakat tu je..asyik nak sama kan ain dengan orang lain..okey la fine i know u want me to be better person n good girl... setiap ain telan je perasan nie...
dengar telinga kanan then keluar kiri

kadang2 terfikir..kita yang jaga dia siang malam kita gak la yang dimarah..walaupun nak marah kat yang lain.

.mungkin mak dah serabut dengan sakit ye...kita telan je dan buang je...tak nak amek hati sangat dengan mak..another more pasal kak ain...ye la ain dengan akak xsebulu....entah la...tak taw la nape jadi macam nie...dia kan anak sulung so dia selalu betul...dia rajin dia baik dia lah segalaye dimata mak...kadang2 cemburu gak..npe la ain tak macam dia??rajin baik...makabah syg dia...kadang ain pelik kenapa ain je lain dari semua nie,,,ain yang paling nakal ain yg banyak sakit ain tak pandai macam yang lain..ape pun ain malas nak fikir sangat pasal akak tu..bia je la...itu hidup dia..nie hidup ain..ain mesti kuat kan diri..pelik la dunia nie....kenapa la ain dapat goverment nie?dah tak semangat dah...sebab dapat nie mak abah tak xambik port lg pasal ain... tapi ain bersyukur jugak bia ape pun jadi ain jadi diri ain...ain ada semangat diri ain...jangan bergantung pada orang lain..jadi diri sendiri...kadang kalo ikut hati satu hari nanti tak payah kahwin..hidup je sendiri... tak payah sakit hati dan menyakitkan hati orang lain. apa yang jadi sekarang ain hanya berdoa dan mengharapkan kebaikan yang datang dalam hidup ain.nak citer cikit doa ain nie..ain selalu minta diampun kan semua dosa mak abah ain adik beradik ain sdara mara then dimmmurah kan rezeki...heheheh ain pun minta dengan allah yang ain nak lelaki terima ain..mampu memimpin ain yang baik hati yang sentiasa berusaha nak maju kan kehidupan di dunia dan akhirat.. ..ape pun nak cakap cuti semestar nie la yang paling membosankan...
tangisanku melegakan perasaanku
kesedihan ini ain luahan kan untuk tenangkan diri sendiri.... ain simpan semua ye disini..anggap je la everthing is nothing..heheheh...

ku lindungi semua kesedihanku dari mu..agar mu sentiasa gembira disisiku 





Tuesday, 25 December 2012

ape yang dibuat

kemas umh je....then bgurau dengan abe2..heheheh....diorang pindah peti ais..gigih semua ye angkat tu..hehehe...nAK tergelak pun ada sebab ye diorang wat keje sambil membebel..hhehhee...xsempat nak take some shoot to show it...

pagi yang indah

selamat pagi..

gambar sekadar hiasan
mulakan hari ini dengan ceria....hari nie nk citer pasal ape yg jadi 2 ke 3hari lepas...alkisah ye....g satu tempat tu...so nampak la banyak sangat bear...sampai mata nie rabun...padahal ain nie bukan peminat bear2 nie....oh myGod...dah kenapa hati jadi macam nie??minat bear la benda kiut2 la..rupe ya bear nie banyak jenis dan macam2 warne pelik..so fun bila tengok je bear warne purple.mata ye pun comel.kulit bear tu pun lembut...WOW..tak taw nak cakap pe masa tu...hehehe..nak beli rase malu lak macam budak2..lagi pun mase tu g tempat tu dengan abang ain..so malu la kat dia...segan.hehhe.. then ain malu kot sebab ain rase ain nie dah dewasa..hehhehe..perasaan matang la lak...whatever la..yang pasti ye..bear tu comel,...xpela tu morning story ain...hehhehe..ape pun ain bagi puisi pagi yang indah....

Kurasakan hangat indahnya sang mentari
membangunkanku dari tidur yang lelap ini
Sinarmu yang terang mulai memasuki mata
dan mengusirku dari alam mimpi

pagi nie macam biase subuh pun pkul 7pg..hheehehe...terlewat lg..hari2 cuti nie memang macam nie la perangai ain...tambah2 lak musim hujan...tapi pagi nie ujan kejap je...then keluar dah mentari indah...bangun je pagi nie..tengok2 semua dah keluar...hanya mak setia menemani..hehheeh..borak2 dulu dengan mak...mak citer pasal dia mengigau..heheh...sebenar ye not fun but ksian kat mak...sebenar ye mak tension dengan penyakit nya...then sampai tido pun asyik mengigau je...bila pikir balik kita yang muda nie kena teman orANG tua kita....


Monday, 24 December 2012

cintaku1

hampir seminggu diserang gastrik.sambil demam sekali...dah kenapa ain nie jadi macam nie...so today i will continous story cintaku1...hehehee..cinta la sangat.. i am believe cinta itu mampu membahagia kan kita semua..cinta terhadap makabah..family...cinta kepada kekasih...
sekadar hiasan menciutkn hati
dalam kisah percintaan hidup ak..si dia sekarang adalah yang ke3...hehhehehe..sory ain mention it....but im happy with it...si dia terkehel bahu...si dia cakap terharu sgt dapat awek ambil berat...Normal la tgh sayang kan mesti nak amek taw pasal orang kita sayang..hhehehe.. but im truly love u...hehhee...nape la ain sangkut ng dia?sedang kan skali je jupe...tapi xpela kadang2 cinta tu xkenal rupa...hehhehe bercakap pasal rupe kan hehehhe...kalo di ikut kan  ain lagi tinggi dari dia,...xpe la i okay...heheheh..sbb sblum nie ex dlu2 pun smua hmpir nk tinggi ain...xde lagi la yang lagi tinggi dari ain..xpe la ain suke ...makcaik pakcik selalu cakap kalo nikah dengan orang yang lagi rendah dari kita MURAH REZEKI...hehehe xpe la bia berbadan sontot asal akal xsontot...hehehhe...lepas je couple..ain ng dia wt satu benda...setiap kali lum tido selalu berdoa minta dimurahkn rezeki, di lapangkan dada,berkati setiap pjalan hidup nie dan restui lah cinta kita...hhhehehe...(citer puye citer nie..cinta nie blh la kekal ye nth kemana..berdoa je la..setiap insan mempunyai jodoh sendiri)
setiap doa dimohon selalu akan dimakbul..INSYALLAH

cintaku

hari ain  nak cerita pasal benda yg jadi dalam sminggu nie sambil makan popcorn ng air suam di musim ujan nie....hopefully lps nie dapat aktif blog nie...ain nie jenis xamek kisah bnda remeh nie..tapi sebenar ye hati amek kisah la dengan pe yang jadi...kalo diikutkan ain nie seorang yang sangat berhati hati..ape pun ain citer benda ain agak memeranjatkan ain dlu... slalu ye ain akan mesej je dengan si dia..mlm sebelum kejadian tu dia ckp nk g somewhere _____ ng keng kawan ye

every holiday must care for safety n health

...ain just say elok2 tw..just that..sebenarnya ain memang xnak amek tw tapi kalo jadi pape ain very care.. ain nie boleh dikatakan agak relax kalo pakwe xmesej sehari ke dua hari ke???i dn't care pun..hehhee..lagipun hubungan nie baru lagi...so takut mcm masuk campur personallife dia...whatever?ain duk buat hal semdiri je...hhehehe..dari tengahari ain tunggu mesej dia...tapi xde sampai pun kat kita..xkisah pun hehheeh......then bila malam hampir waktu tido  teringat lak kat dia...terfikir lak kenapa la dia mesej ain... tertido je la dengan relax sambil mnunggu...hehehehe..ku menunggu...